Oldal kiválasztása

A könnyűszerkezetes házak a legelterjedtebb háztípusok a világon: Észak-Amerikában, Skandináviában, a Távol-Keleten a családi házak döntő többsége ezzel a technológiával készül. Magyarországon ezzel az építési móddal annak ellenére bizalmatlanok vagyunk, hogy az így készült házak energiatakarékosak, passzív házakká alakíthatók, időállók, könnyen átalakíthatók.

Könnyűszerkezetesnek azt az épületet nevezzük, amely 300 kg/m2 súly alatti épületszerkezetből épült. Az e feletti házak, mint a téglából készültek (~500kg/m2) nehéz szerkezetűek.

A készház elnevezés legtalálóbb megfogalmazása talán a “Ház a gyárból” lenne. Szűkebb értelemben készháznak nevezzük az előre elkészített elemekből létrehozott fal (villany és gépészeti előkészítéssel), tető és födémszerkezetet, melyet gyártóhelyen (üzemben, gyárban) állítanak elő, és vakoltan, ablakokkal ellátva, panelenként szállítanak az építés helyszínére.

A könnyűszerkezetes ház másik típusa a helyszínen szerelt változat. Jellemzője, hogy fa- illetve fémvázból a helyszínen szerelik össze. Sokkal rugalmasabb építési mód, a megrendelői igényeket még építés közben is figyelembe tudja venni. Továbbá bármilyen területen és terepviszonyok között megépíthető, így hegyoldalon vagy keskeny utak mellett lévő telkeken (ahova darus kocsival nem lehet behajtani).

A könnyűszerkezetes házak előnyei:

Gyors:

a könnyűszerkezetes ház építésének és kivitelezésének átfutási ideje körülbelül 60-90 nap

Energiatakarékos: 

kiváló hő- és hangszigeteléssel rendelkeznek így a felfűtési időtartam is igen rövid

Környezettudatos:

a remek hőszigetelő képességnek köszönhetően nem csupán anyagi megtakarításokat lehet elérni, de a környezetterhelés is elkerülhető

Időtálló:

külföldön már vannak 100-200 éves könnyűszerkezetes házak is

Nem találhatók hőhidak a homogén anyagfelhasználásnak köszönhetően

 

 

Látogassa meg a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesületének – melynek mi is tagjai vagyunk – hivatalos honlapját mégtöbb információért: http://kohe.hu/