Otthonteremtés

Mindenkinek az életében eljön az a pont, amikor elkezd gondolkodni a jövőjén. Családot szeretne, esetleg mellé kutya, macska, bármilyen háziállat, egyéb ötletek.
Ahányan vagyunk, annyiféleképpen képzeljük el otthonunkat, „ahány ház, annyi szokás”. Családi vagy társas ház, kertes ház vagy lakópark, vidéken vagy a fővárosban, erkély vagy terasz, stb.

Elsőre egyszerű megoldásnak tűnhet a lakásvásárlás, ahol készen kapjuk otthonunkat, de annak építési minőségére és hőszigetelésére nem tudunk hatással lenni. Még ha felújításra is szánjuk el magunkat, akkor sem tudunk minden esetben olyan elrendezést kialakítani mint amilyet álmaink otthonára megálmodtunk. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb esetben egy régi ingatlan felújítása, hőszigetelése és korszerűsítése sokkal több anyagi terhet ró ránk, mint egy teljesen új családi ház megépítése.

A másik megoldás az, hogy magunk álmodjuk meg saját családi házunkat, annak elrendezését és minőségét, ahogyan az számunkra a legkedvesebb. Egy korszerű, energiatakarékos otthon megépítése.

Ha a házépítés mellett döntünk, az első dolog, amit el kell döntenünk az az, hogy hagyományos vagy könnyűszerkezetes házat szeretnénk építeni?

A kőből épült, vagy hagyományos házak melletti érv elsősorban az, ami a nevében is magában van, hogy „hagyományos”, tehát már a szüleink és a nagyszüleink is ezzel a technológiával építkeztek. Igen ám, de akkor még nem volt talán ennyire köztudott, mennyi hátránnyal is jár egy kőből épült ház a könnyűszerkezetes társával szemben: elsőként talán a legfontosabb a hőszigetelés, habár ma már modernebb kötőanyagok állnak a rendelkezésünkre, mégis egy 30 cm-es modern falazóblokkból épült háznak a hővesztesége 3x akkora lesz, mint egy ugyanakkora falvastagságú könnyűszerkezetes háznak.
Szintúgy kevésbé környezetbarát, mint egy könnyűszerkezetes ház.
A téglaház egy vizes technológia, ezért teljesen ki kell száradnia a beköltözés előtt a bepenészesedés elkerülése végett. Ugyanakkor ehhez hozzátartozik az is, hogy maga a kivitelezés is egy hosszasabb folyamat.

Már most láthatjuk a kőből épült házak ismérvei során, hogy egy könnyűszerketes ház mennyi előnnyel is jár.
Legfőbb ismérvei között tartozik a gyors kivitelezés és a kiemelkedő energiatakarékos falak. Egy modern könnyűszerkezetes ház 30 cm-es falvastagság esetén 200%-kal jobban hőszigetel, mint egy ugyanilyen falvastagságú kőből épült ház.
A könnyűszerkezetes házak száraz technológiával épülnek, igy nem maradhat víz a falakban.
Hőhidak sincsenek a homogén felhasználásnak köszönhetően.
Egyetlen hátránya a könnyűszerkezetes házaknak a hőtárolás. Hőtárolás a vályogházakban, kisméretű téglaházakban és betonfalazó elemekből épült házaknál van, de utóbbi kettőnek a hőszigetelése kifejezetten rossz. Ettől függetlenül a hőtárolást a könnyűszerkezetes házakban is lehet fokozni, például kétréteg gipszkartont kell felhelyezni a falakra, födémre, valamitn vastagabb aljzatbetont is készíthetünk.

Ahogyan ezt ma már megszokhattuk az élet egyéb területén, úgy az otthonteremtés kapcsán is rengeteg lehetőség adódik számunkra. Minden lehetőségben találni előnyt és hátrányt, de ahogyan azt a blogbejegyzés során látjuk, a hosszútávon legtakarékosabb, leghasznosabb és igényeinknek legjobban elegettevő megoldás az az, ha a könnyűszerkezetes családiház építését választjuk a tiszta, korszerű és környezetbarát otthon megteremtése érdekében.