Tavasz és Ősz

Ha eldöntöttük, hogy lakásépítésbe kezdünk, a következő kérdés ami felmerülhet az az, hogy mikor is tegyük azt? Elsőre talán csak a tavaszi, nyári, kora őszi időszakra gondolnánk, de vajon vannak olyan munkafolyamatok, melyeket a teli minuszok sem befolyasolnak?

Az alapot semmiféleképpen sem tanácsos esős időszakban elkezdeni. Az sem előnyős, ha ásás után hosszabb szünetet tartunk az építkezésben (időjárási vagy egyéb okok miatt), mert a munkagödör hamar tönkremehet.
Ha tudjuk, hogy a napokban esőre lehet számítani, ne kezdjünk bele a vakolásba és színezésbe, mert foltot hagy a falon ami száradás után is ott fog maradni.

A vasalt aljzat kiépítésére a tavasz alkalmas leginkább, amikor még nincs kiszáradva a talaj, de már nem is nedves a téli időtől. Ennek során ügyelni kell arra, hogy a beton tökéletesen befolyjon a betonacél hálójába, és az alsó harmadánál helyezkedjen el.

Március elejétől már a hőmérséklet is engedi, hogy problémamentesen nekiállhassunk a falazásnak, és ne szóljon közbe a hideg vagy a csapadék.

 

Nyár

 

Nyáron egyébként gyorsan és szépen lehet dolgozni, hiszen a levegő hőmérsékletének köszönhetően minden hamarabb megköt és megszárad, nem nedves a talaj, beltéri változtatások esetén pedig könnyen lehet mozogni és szellőztetni.

Tél

Legelterjedtebb vélekedés az az, hogy télen semmiféleképpen nem érdemes építkezni, de ez nem egészen igaz ebben a formában. Nagyon sok folyamatatot hátráltathat, lassithat a téli mínusz fok, de egy kis odafigzeléssel és a szakember tanácsával ilyenkor is belefoghatunk egy-két dologba.
Ha egy beltéri tisztító festéshez szeretnénk hozzákezdeni, külső glettelés és faljavítási munkálatok nélkül, akkor azt télen is nyugodtan bevállalhatjuk, de temperáló fűtésre szükség lesz.
A falazáshoz hideg időben cementhabarcsot – vagy cementtel eljavított mészhabarcsot kell használni. Figyelni kell arra, hogy a hőmérséklet nehogy megfagyassza (4-12 óráig) a habarcsot, és ezzel megakadályozza a szilárdulását elősegítő vegyi folyamatot. A hideg időben falazás során még nagyobb figyelmet kell szentelni a szerkezeti és technológiai követelményeknek.
Télen a vakolás is beleférhet, de csakis és kizárólag akkor, ha a hőmérséklet minimum 5 Celsius fok, és ez alá éjszaka sem megy, különben esztétikai jellegű hibák léphetnek fel, vagy megfagy a vakolat. Külső vakolás esetén fóliázzuk le a kész felületet, illetve lakott épületnél használjunk fűtést vagy légbefúvókat. Fagypont környékén egyáltalán nem szabad kültéri munkálatokat folytatni, hiszen több kárt okozunk, mint amennyi hasznot remélhetünk.

Bár télen is, pontosabban fagypont felett is építkezhetünk, azzal számulnunk kell, hogy esztétikai hibák léphetnek fel. Ha tehetjük, érdemesebb a melegebb évszakokban belekezdeni az építkezésbe.